sobota, 24 maja 2014

JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU

Weekendowy poranek, więcej czasu niż w tygodniu … i kolejna inspiracja tym bardziej śniadaniowa. Jajka w koszulce z sosem holenderskim. Bardzo proste danie a zaskoczy przy porannym śniadanku i nie tylko. 

Składniki ( dla 2 osób ):
  • 2 jajka
  • kilka plastrów boczku lub szybki,
  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa
  • szczypiorek
  • ocet
Sos holenderski:
  • 2 żółtka
  • 50g masła
  • szczypta białego pieprzu
  • sok z cytryny
 Zaczynamy od zagotowania wody w której będziemy gotować nasze jajka. Do gotującej się wody wlewamy 50 ml octu ( na 1,5 l wody ). W tym czasie rozbijamy jajko do szklanki. Pozwoli nam to łatwiej przelać całe jajko do wody z octem. Wodę mieszamy w garnku i wlewamy jajko. Gotujemy 3-4 minuty. Następnie wyciągamy jajko z wody i przelewamy  zimną wodą. Boczek, kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni. Na wytopionym tłuszczu kładziemy kromkę i robimy chrupiąca grzankę. 

Pozostaje kwestia sosu holenderskiego. Obijamy żółtka z sokiem z cytryny i pieprzem. Masło roztapiamy w rondelku. Po chwili odpoczynku pomału wlewamy do żółtek cały czas energicznie mieszając trzepaczką aż do powstania idealnej kremowej emulsji. 

Pozostaje kwestia ułożenia całości i delektowania się pysznym smakiem.


niedziela, 18 maja 2014

ZRAZY WOŁOWE Z PUREE ZIEMNIACZANO - CHRZANOWYM

Składniki – mówimy tutaj o porcji dla 4 osób:
  • 4 zrazy wołowe ( dość cienko rozbite )
  • Mały słoiczek czarnych oliwek
  • Kilka suszonych pomidorów
  • Ząbek czosnku
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • Jogurt bałkański
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 50 g masła
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Pieprz
  • Sól
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki

Zaczynamy od zrobienia pasty z czarnych oliwek. Blendujemy ze sobą oliwki, suszone pomidory oraz ząbek czosnku. Tak powstałą pastą smarujemy zrazy wołowe od wewnątrz, zwijamy i zawijamy sznurkiem. Przyprawiamy pieprzem i solą ( tutaj uważajmy bo pasta jest dość słona ). 
Rozgrzewamy patelnię z łyżką masła  i układamy nasze mięso. Podsmażamy z każdej strony i zalewamy wodą tak aby zakryć zrazy. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i gotujemy na wolnym ogniu aż do miękkości ( 1,5h – 2 h). 
W tym czasie możemy zająć się puree. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy i dodajemy 3 łyżki jogurty bałkańskiego. Całość blendujemy. Dodajemy chrzan i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Warzywa kroimy na ćwiartki. Układamy na pergaminie, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp. 180C przez  45 minut.

Gdy nasze mięso jest już miękkie wyciągamy go z wyparowanego wywaru powstałego podczas gotowania mięsa. Przelewamy  powstały bulion przez sitko i odstawiamy. Na tej samej patelni dodajemy łyżkę masła i dodajemy nasze zrazy. Zalewamy wszystko czerwonym winem i wyparowujemy cały alkohol. Dodajemy szklankę przecedzonego wywaru i zagotowujemy.


Podajemy według weny twórczej




SMACZNEGO !!!!

sobota, 10 maja 2014

CURRY RISOTTO Z KURCZAKIEM


Danie to dość często pojawia się w naszym menu nie tylko w takiej jak dzisiaj odsłonie, ale również w kilku innych m.in. z łososiem, ale o tym w przyszłości a teraz skupmy się na naszym risotto z kurczakiem. 


Składniki – mówimy tutaj o porcji dla 3 osób, albo 2 bardzo głodnych :):

  • 300 g ryżu risotto ( oczywiście możecie kupić każdy inny rodzaj ale moim zdaniem ten do tego dania jest po prostu najlepszy ) 
  • 1 cebula
  • 1 mały słoik pomidorów suszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina ( może być czerwone – uzyskamy ciemniejszy kolor potrawy ) 
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • Sól, pieprz,
  • 2 łyżeczki curry
  • Natka pietruszki
  • Szczypiorek
  • 1,5 litry bulionu np. drobiowego ( dla tych którzy cenią swój czas polecam rozpuścić kostkę rosołową :))

Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w kostkę i przyprawiamy ją solą i pieprzem. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju. Podsmażamy kurczaka przez kilka chwili pamiętając aby nie za mocno go zrumienić. Po to aby później przyjął smak naszego risotto. Odkładamy kurczaka aby sobie odpoczął a my do tej samej patelni ( broń się przed jej umyciem !! – smak ) wrzucamy drobno posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz pomidory . 

Po chwili podsmażenia, gdzie zauważymy że nasza cebula lekko zmienia kolor dodajemy ryż. Ryż risotto ma to do siebie, że bardzo dobrze chłonie smak. Podsmażamy do na patelni aż wchłonie całość pozostałego na niej tłuszczu. Gdy zobaczymy, że ryż lekko przywiera nam do dna patelni dodajemy wino i podkręcamy ogień. Gdy alkohol nam wyparuje pomału sukcesywnie dodajemy do naszego risotto bulionu. Czas na przyprawę curry. Nada ona potrawie super smak i kolor. 

Dodajemy naszego podsmażonego kurczaka. Pamiętajmy o mieszaniu naszego ryżu i stopniowym uzupełnianiu potrawy bulionem. Nie rozgotujcie ryżu bo zrobi się wam papka. Przy końcu gotowania dodajcie natkę oraz szczypiorek. 


Pozostaje jeszcze kwestia zagęszczenia ( jak ktoś lubi ) risotta. Standardowo jest to kawałek masła, ale w moim przypadku jest to duża łyżka serka bielucha light.


Gotowe danie serwujemy w miseczce. 




Dobra rada aby do smażenia kurczaka użyć oleju z suszonych pomidorów. 





SMACZNEGO !!!

piątek, 9 maja 2014

HANIA MANIA COOKING

CooKING with LOVE  - zaprasza w świat gotowania 
z Hanią - Manią. Postaramy się przedstawić wam kilka ciekawych przepisów i rozwiązań kulinarnych, które pozwolą wam zaskoczyć rodzinę i znajomych a was samych przekonać do eksperymentowania w swojej kuchni. 
 
Smacznego !!!  Bon appetite !!!  Guten Appetit !!!  Bon apetito !!!  祝您好胃口 !!!