Kolejnym ciekawym daniem z cyklu „ Hania Mania Cooking with
Love” będzie - Łosoś na pieczonych warzywach.
Co będziecie potrzebowali ( 2 porcje ):
- ·
2 kawałki łososia ( po 150 g każdy )
- ·
3 buraki
- ·
3 ziemniaki
- ·
1 mała cukinia
- ·
Szczypta soli
- ·
Szczypta pieprzu
- ·
1 Łyżka oliwy
- ·
1 Łyżeczka sosu sojowego
- ·
Pęczek szczypiorku
Przygotowanie tego dania proponuję zacząć od buraków i
ziemniaków. Myjemy je, zawijamy w folię aluminiową ( tu ważna uwaga aby matowa storna foli była
na zewnątrz – skróci to znacznie proces pieczenia ) i wkładamy do nagrzanego
piekarnika ( 180 oC ) i pieczemy do miękkości (
45 – 50 minut ). Cukinię kroimy w pół-plasterki i obsmażamy na patelni
na łyżce oliwy.
Ostudzone buraki i ziemniaki kroimy w dość drobną kostkę i
wrzucamy do cukinii. Teraz możemy wszystkie warzywa doprawić. Używamy sól,
pieprz oraz łyżeczkę sosu sojowego, który zaostrzy lekko smak a nam pozwoli
użyć mniej soli. Oczywiście każdy może użyć dowolnych przypraw, ale w tym
przypadku ( oczywiście to moje zdanie ) im mniej tym lepiej.
Czas na królewicza wśród ryb. Łososia obruszamy solą i pieprzem
i układamy na patelni ( w moim przypadku była to patelnia grillowa ) . Smażymy rybkę po 1,5 – 2 minuty z każdej strony.
Pamiętajcie aby nigdy nie przesmażyć łososia, który wysuszy się i nie będzie dobrze
smakował. Idealny jest taki, który pozostaje wewnątrz różowy i soczysty.
Ja zwracam dość dużą uwagę na podanie całości, tak aby wszystko do
siebie wizualnie pasowało i cieszyło nasze oko. Proponuję ułożyć warzywa na
środku talerza a na nich niech spocznie dobrze wysmażony łosoś a wszystko
posypane świeżym szczypiorkiem, który świetnie kontrastuje z czerwieniom warzyw.
Kropelka sosu balsamicznego i można podawać.
SMACZNEGO !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz