BURACZANY ŁOSOŚ

Kolejnym ciekawym daniem z cyklu „ Hania Mania Cooking with Love”  będzie  - Łosoś na pieczonych warzywach. 

Co będziecie potrzebowali ( 2 porcje ):

  • ·         2 kawałki łososia ( po 150 g każdy )
  • ·         3 buraki
  • ·         3 ziemniaki
  • ·         1 mała cukinia
  • ·         Szczypta soli
  • ·         Szczypta pieprzu
  • ·         1 Łyżka oliwy
  • ·         1 Łyżeczka sosu sojowego
  • ·         Pęczek szczypiorku

Przygotowanie tego dania proponuję zacząć od buraków i ziemniaków. Myjemy je, zawijamy w folię aluminiową  ( tu ważna uwaga aby matowa storna foli była na zewnątrz – skróci to znacznie proces pieczenia ) i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 oC ) i pieczemy do miękkości (  45 – 50 minut ). Cukinię kroimy w pół-plasterki i obsmażamy na patelni na łyżce oliwy. 

Ostudzone buraki i ziemniaki kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy do cukinii. Teraz możemy wszystkie warzywa doprawić. Używamy sól, pieprz oraz łyżeczkę sosu sojowego, który zaostrzy lekko smak a nam pozwoli użyć mniej soli. Oczywiście każdy może użyć dowolnych przypraw, ale w tym przypadku ( oczywiście to moje zdanie ) im mniej tym lepiej. 

Czas na królewicza wśród ryb. Łososia obruszamy solą i pieprzem i układamy na patelni ( w moim przypadku była to patelnia grillowa ) . Smażymy  rybkę po 1,5 – 2 minuty z każdej strony. Pamiętajcie aby nigdy nie przesmażyć łososia, który wysuszy się i nie będzie dobrze smakował. Idealny jest taki, który pozostaje wewnątrz różowy i soczysty. 

Ja zwracam  dość dużą  uwagę na podanie całości, tak aby wszystko do siebie wizualnie pasowało i cieszyło nasze oko. Proponuję ułożyć warzywa na środku talerza a na nich niech spocznie dobrze wysmażony łosoś a wszystko posypane świeżym szczypiorkiem, który świetnie kontrastuje z czerwieniom warzyw. Kropelka sosu balsamicznego i można podawać.



SMACZNEGO !!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz