PIZZA LIGHT





Pizza – a bardziej jej lekkie oblicze, stała się bohaterem wieczornej kolacji w domu Rajchelków.
 

Nie znam osoby, która nie lubiła by tego włoskiego rarytasu, ale czasem warto trochę pokombinować, żeby to smaczne danie stało się również mniej kalorycznym niż normalna wersja tego włoskiego klasyku.


Co będziecie potrzebowali ( 4 pizze ):

  • 4 tortille pełnoziarniste
  • Passata pomidorowa
  • Zioła prowansalskie
  • Mozzarella light – kulka
  • Feta light
  • 1 mała cebula
  • Kilka oliwek
  • Kilka plasterków szynki

Oczywiście wyżej wymienione składniki to tylko propozycja a każdy z was może dowolnie eksperymentować z dodatkami, jakie chce użyć do swojej dietetycznej pizzy. 


Rozpocznijcie od wyparowania wody z passaty pomidorowej dodając do niej zioła prowansalskie. Powstanie sos, który będzie podstawą do naszej pizzy. Takim sosem smarujemy nasze placuszki. Następnie nakładamy dowolne składniki. Dobra rada aby nie kroić sera a rozrywać i kawałki układać na pizzy. Wygląda to po prostu ładniej. 


Kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termo-obiegiem i efekt końcowy wygląda następująco:

A do tego wszystkiego brakuje tylko szczęśliwej Hanuli, której pizza bardzo smakowała. 



SMACZNEGO !!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz