BOCZNIAKOWY MAKARON

Rozpędzając się postanowiłem dodać nowy ciekawy przepis...


Czasem przy weekendzie, człowiek budzi się i zanim zdąży zjeść śniadanie, zaczyna myśleć co by tutaj przyrządzić na sobotni obiad. Tak też było w tym przypadku. Krótka wyprawa do pobliskiego sklepu i zaczynamy tworzyć  a’la włoskie danie - na bazie boczniaków, kurczaka i makaronu.


Od dłuższego czasu robiąc zakupy w hipermarketach i nie tylko zaczęliśmy zwracać uwagę na to co kupujemy i na to czego jeszcze nie próbowaliśmy. Tak też było z boczniakami – fantastyczne grzyby, które po niniejszym daniu staną się ważnym elementem naszej kuchni, zastępując po części znane od pokoleń pieczarki, które moim zdaniem trochę po prostu się przejadły. 


Co będziecie potrzebowali ( 2 porcje ):


  •            300 g makaronu tagliatelle ( w moim przypadku był to makaron z dodatkiem    chilli, oczywiście najlepiej zrobić makaron samemu – powodzenia hehe)
  • ·         Podudzia z kurczaka ( 3-4 sztuki )
  • ·         250 g boczniaków ( jedna tacka )
  • ·         1 mała cebula
  • ·         2 ząbki czosnku
  • ·         100 ml białego wytrawnego wina
  • ·         200 ml jogurtu bałkańskiego
  • ·         Szczypta soli
  • ·         Szczypta pieprzu
  • ·         ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ·         Szczypta mielonej ostrej papryki
  • ·         1 łyżeczka soku z limonki

Rozpoczynamy zabawę w kuchni od przygotowania mięsa z kurczaka. Obieramy podudzia ze skóry wycinamy kość a powstały płat mięsa przekrawamy na pół. Oczywiście moglibyśmy użyć piersi z kurczaka ale moim zdaniem akurat w tym daniu lepiej pasują podudzia, które mają wyraźniejszy smak a jeśli są obrane ze skóry i tłuszczu wcale nie są „mocniej kaloryczne”.  Podsmażamy na patelni oprószone solą i pieprzem. Następnie dajemy kurczakowi odpocząć na talerzu. 


Kolejnym etapem jest dokładne umycie boczniaków i pokrojenie kapeluszy na mniejsze kawałki. Ja nie używałem „nóżek” bo według mnie są zbyt twarde.  Kroimy cebulę w dość drobną kostkę. Oraz rozcieramy czosnek z odrobiną soli. 


Z tak przygotowanych produktów zaczynamy tworzyć sos do naszego makaronu. Oczywiście w tym czasie na drugim palniku stawiamy garnek z osoloną woda i gotujemy makaron al dente.  Na rozgrzaną patelnię ze smażenia kurczaka z  odrobiną oliwy dodajemy cebulę i czosnek ( pamiętając aby dodać go później aby się nie przypalił bo będzie gorzki ). Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojone boczniaki, lekko podsmażamy i zwiększamy ogień dodając białe wino. Po wyparowaniu alkoholu zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy, sok z limonki oraz jogurt.  Na małym ogniu wszystko razem mieszamy i dodajemy wcześniej obsmażonego kurczaka.



Finalnym krokiem jest połączenie makaronu z sosem i nałożenie wszystkiego na talerz. Mój ulubiony szczypiorek nada fajny kontrast do sosu i makaronu. 


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz