Rozpędzając się postanowiłem dodać nowy ciekawy przepis...
Czasem przy weekendzie, człowiek budzi się i zanim zdąży
zjeść śniadanie, zaczyna myśleć co by tutaj przyrządzić na sobotni obiad. Tak
też było w tym przypadku. Krótka wyprawa do pobliskiego sklepu i zaczynamy
tworzyć a’la włoskie danie - na bazie
boczniaków, kurczaka i makaronu.
Od dłuższego czasu robiąc zakupy w hipermarketach i nie tylko
zaczęliśmy zwracać uwagę na to co kupujemy i na to czego jeszcze nie
próbowaliśmy. Tak też było z boczniakami – fantastyczne grzyby, które po
niniejszym daniu staną się ważnym elementem naszej kuchni, zastępując po części
znane od pokoleń pieczarki, które moim zdaniem trochę po prostu się przejadły.
Co będziecie potrzebowali ( 2 porcje ):
- 300 g makaronu tagliatelle ( w moim przypadku był to makaron z dodatkiem chilli, oczywiście najlepiej zrobić makaron samemu – powodzenia hehe)
- · Podudzia z kurczaka ( 3-4 sztuki )
- · 250 g boczniaków ( jedna tacka )
- · 1 mała cebula
- · 2 ząbki czosnku
- · 100 ml białego wytrawnego wina
- · 200 ml jogurtu bałkańskiego
- · Szczypta soli
- · Szczypta pieprzu
- · ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- · Szczypta mielonej ostrej papryki
- · 1 łyżeczka soku z limonki
Rozpoczynamy zabawę w kuchni od przygotowania mięsa z
kurczaka. Obieramy podudzia ze skóry wycinamy kość a powstały płat mięsa
przekrawamy na pół. Oczywiście moglibyśmy użyć piersi z kurczaka ale moim
zdaniem akurat w tym daniu lepiej pasują podudzia, które mają wyraźniejszy smak
a jeśli są obrane ze skóry i tłuszczu wcale nie są „mocniej kaloryczne”. Podsmażamy na patelni oprószone solą i
pieprzem. Następnie dajemy kurczakowi odpocząć na talerzu.
Kolejnym etapem jest dokładne umycie boczniaków i pokrojenie
kapeluszy na mniejsze kawałki. Ja nie używałem „nóżek” bo według mnie są zbyt twarde. Kroimy cebulę w dość drobną kostkę. Oraz
rozcieramy czosnek z odrobiną soli.
Z tak przygotowanych produktów zaczynamy tworzyć sos do
naszego makaronu. Oczywiście w tym czasie na drugim palniku stawiamy garnek z
osoloną woda i gotujemy makaron al dente. Na rozgrzaną patelnię ze smażenia kurczaka
z odrobiną oliwy dodajemy cebulę i
czosnek ( pamiętając aby dodać go później aby się nie przypalił bo będzie gorzki
). Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojone boczniaki, lekko podsmażamy i
zwiększamy ogień dodając białe wino. Po wyparowaniu alkoholu zmniejszamy ogień,
dodajemy przyprawy, sok z limonki oraz jogurt.
Na małym ogniu wszystko razem mieszamy i dodajemy wcześniej obsmażonego
kurczaka.
Finalnym krokiem jest połączenie makaronu z sosem i
nałożenie wszystkiego na talerz. Mój ulubiony szczypiorek nada fajny kontrast
do sosu i makaronu.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz