BANANA PANCAKES

Od pewnego czasu wspólnie z Krzyśkiem zaczęliśmy „eksperymentować” w kuchni. Postanowiliśmy się rozwijać w zakresie kulinarnym.  Myślę, że ten dział zagości na stałe na moim blogu a przedstawione w nim przepisy i rozwiązania kulinarne pozwolą wam zasmakować  kilku ciekawych dań – starając się zwróć szczególną uwagę na aspekt zdrowotny i kaloryczność.


Oczywiście w całości działań kulinarnych nie można zapomnieć o Hani, która zawsze towarzyszy nam w przygotowywaniu ciekawych potraw a przy tym świetnie się bawi


Jako pierwsza inspiracja kulinarna pojawi się „dietetyczny” deser  - bananowy pancakes:


Co będziecie potrzebowali ( 6 placuszków ):

  • ·         1 banan
  • ·         1 jajko
  • ·         2 łyżki płatków  kokosowych ( bądź 2 łyżki płatków błyskawicach )
Banana wraz z jajkiem i płatkami kokosowymi miksujemy na gładką masę. Mamy podstawę, którą możemy pozostawić bez zmian lub możemy dodać to na co tylko mamy ochotę np. suszone owoce, bakalie itd. Ja dodałam szczyptę cynamonu aby lekko zaostrzyć smak.



Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu i na gorący olej łyżką nakładamy porcję masy formując niewielkie placuszki. Pieczemy po minucie z każdej strony cały czas kontrolując kolor naszych pancakesów tak aby nie były zbyt ciemne. 

Takie placuszki możemy serwować na zimno lub na ciepło z dodatkiem różnych prostych owocowych sosów. W moim przypadku zaserwowałam je z sosem malinowym, który jesteście w stanie przygotować w bardzo prosty sposób. 


Co będziecie potrzebowali  ( sos malinowy ):

  • ·         1 opakowanie mrożonych malin ( oczywiście najlepsze są świeże owoce, ale na ten czas „wczesnej wiosny” wybrałam mrożone )
  • ·         1 łyżka miodu ( pamiętajcie aby używać dobrej jakości miodu. Taki domowy jest zdecydowanie lepszy i zdrowszy niż „to – patrz sam cukier” co możemy zakupić w sklepach )
  • ·         1 łyżeczka soku z limonki


Maliny podgrzewamy w rondelku, redukując nadmiar wody. Następnie dodajemy miód i sok z limonki. Mamy gotowy pyszny sos świetnie pasujący do lekko słodkich placuszków bananowych. 

Dla wytrwałych i szukających koloru na talerzu proponuje zrobienie 2 sosu kontrastującego z czerwienią malin.  Ostatnio podałam takie pancakesy z dodatkowym sosem z mango ( blendowane bardzo dojrzałe mango z nutką limonkowego soku).



Bardzo ładnie wyglądało to na talerzu a moi goście byli zadowoleni i zaskoczeni, że można zrobić pyszny deser bez dodatku cukru. 

SMACZNEGO !!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz