Oczywiście w
całości działań kulinarnych nie można zapomnieć o Hani, która zawsze towarzyszy
nam w przygotowywaniu ciekawych potraw a przy tym świetnie się bawi.
Jako pierwsza inspiracja kulinarna pojawi się „dietetyczny”
deser - bananowy pancakes:
Co będziecie potrzebowali ( 6 placuszków ):
- · 1 banan
- · 1 jajko
- · 2 łyżki płatków kokosowych ( bądź 2 łyżki płatków błyskawicach )
Rozgrzewamy
patelnię z odrobiną tłuszczu i na gorący olej łyżką nakładamy porcję masy formując
niewielkie placuszki. Pieczemy po minucie z każdej strony cały czas kontrolując
kolor naszych pancakesów tak aby nie były zbyt ciemne.
Takie
placuszki możemy serwować na zimno lub na ciepło z dodatkiem różnych prostych
owocowych sosów. W moim przypadku zaserwowałam je z sosem malinowym, który
jesteście w stanie przygotować w bardzo prosty sposób.
Co będziecie potrzebowali
( sos malinowy ):
- · 1 opakowanie mrożonych malin ( oczywiście najlepsze są świeże owoce, ale na ten czas „wczesnej wiosny” wybrałam mrożone )
- · 1 łyżka miodu ( pamiętajcie aby używać dobrej jakości miodu. Taki domowy jest zdecydowanie lepszy i zdrowszy niż „to – patrz sam cukier” co możemy zakupić w sklepach )
- · 1 łyżeczka soku z limonki
Maliny
podgrzewamy w rondelku, redukując nadmiar wody. Następnie dodajemy miód i sok z
limonki. Mamy gotowy pyszny sos świetnie pasujący do lekko słodkich placuszków
bananowych.
Dla wytrwałych
i szukających koloru na talerzu proponuje zrobienie 2 sosu kontrastującego z
czerwienią malin. Ostatnio podałam takie
pancakesy z dodatkowym sosem z mango ( blendowane bardzo dojrzałe mango z nutką
limonkowego soku).
Bardzo ładnie
wyglądało to na talerzu a moi goście byli zadowoleni i zaskoczeni, że można
zrobić pyszny deser bez dodatku cukru.
SMACZNEGO !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz