Składniki – mówimy tutaj o porcji dla 4 osób:
- 4 zrazy wołowe ( dość cienko rozbite )
- Mały słoiczek czarnych oliwek
- Kilka suszonych pomidorów
- Ząbek czosnku
- 5-6 dużych ziemniaków
- 2 łyżki tartego chrzanu
- Jogurt bałkański
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina
- 50 ml octu jabłkowego
- 50 g masła
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Pieprz
- Sól
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
Zaczynamy od zrobienia pasty z czarnych oliwek. Blendujemy
ze sobą oliwki, suszone pomidory oraz ząbek czosnku. Tak powstałą pastą
smarujemy zrazy wołowe od wewnątrz, zwijamy i zawijamy sznurkiem. Przyprawiamy pieprzem
i solą ( tutaj uważajmy bo pasta jest dość słona ).
Rozgrzewamy patelnię z
łyżką masła i układamy nasze mięso. Podsmażamy
z każdej strony i zalewamy wodą tak aby zakryć zrazy. Dodajemy liście laurowe,
ziela angielskie i gotujemy na wolnym ogniu aż do miękkości ( 1,5h – 2 h).
W tym
czasie możemy zająć się puree. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy i dodajemy 3 łyżki
jogurty bałkańskiego. Całość blendujemy. Dodajemy chrzan i mieszamy. Doprawiamy
solą i pieprzem.
Warzywa kroimy na ćwiartki. Układamy na pergaminie,
przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp. 180C przez 45 minut.
Gdy nasze mięso jest już miękkie wyciągamy go z wyparowanego
wywaru powstałego podczas gotowania mięsa. Przelewamy powstały bulion przez sitko i odstawiamy. Na
tej samej patelni dodajemy łyżkę masła i dodajemy nasze zrazy. Zalewamy wszystko
czerwonym winem i wyparowujemy cały alkohol. Dodajemy szklankę przecedzonego
wywaru i zagotowujemy.
Podajemy według weny twórczej
SMACZNEGO !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz