ZRAZY WOŁOWE Z PUREE ZIEMNIACZANO – CHRZANOWYM




Składniki – mówimy tutaj o porcji dla 4 osób:

  • 4 zrazy wołowe ( dość cienko rozbite )
  • Mały słoiczek czarnych oliwek
  • Kilka suszonych pomidorów
  • Ząbek czosnku
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • Jogurt bałkański
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 50 g masła
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Pieprz
  • Sól
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki

Zaczynamy od zrobienia pasty z czarnych oliwek. Blendujemy ze sobą oliwki, suszone pomidory oraz ząbek czosnku. Tak powstałą pastą smarujemy zrazy wołowe od wewnątrz, zwijamy i zawijamy sznurkiem. Przyprawiamy pieprzem i solą ( tutaj uważajmy bo pasta jest dość słona ). 
Rozgrzewamy patelnię z łyżką masła  i układamy nasze mięso. Podsmażamy z każdej strony i zalewamy wodą tak aby zakryć zrazy. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i gotujemy na wolnym ogniu aż do miękkości ( 1,5h – 2 h). 
W tym czasie możemy zająć się puree. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy i dodajemy 3 łyżki jogurty bałkańskiego. Całość blendujemy. Dodajemy chrzan i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Warzywa kroimy na ćwiartki. Układamy na pergaminie, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp. 180C przez  45 minut.
Gdy nasze mięso jest już miękkie wyciągamy go z wyparowanego wywaru powstałego podczas gotowania mięsa. Przelewamy  powstały bulion przez sitko i odstawiamy. Na tej samej patelni dodajemy łyżkę masła i dodajemy nasze zrazy. Zalewamy wszystko czerwonym winem i wyparowujemy cały alkohol. Dodajemy szklankę przecedzonego wywaru i zagotowujemy.

Podajemy według weny twórczej



SMACZNEGO !!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz