ซุปไทย
Tajska zupa -
eksplozja smaku, będzie naszym kolejnym bohaterem w kulinarnym świecie Hani
Mani. Inspiracją dla tego dalekowschodniego cudu smakowego była zupa tom yum,
którą miałem okazję spróbować w jednym z hoteli w Białymstoku.
Jak przystało na danie nie pochodzące z kraju kotleta i
kapusty, musimy zapatrzeć się w kilka produktów ( dość drogich ), które jednak
wystarczą nam na długą i mogą nam posłużyć w innych, ciekawych połączeniach kulinarnych.
Co będziemy potrzebowali ( około 4 litry zupy ):
- podstawą będą krewetki ( w moim przypadku były to krewetki mrożone tygrysie) ok 400 g
- pół szklanki pędów bambusa
- 1 cebula
- kawałek imbiru
- 3-4 łyżeczki zielonej pasty curry ( robiłem również tę zupkę na czerwonej i efekt był świetny ).
- 3-4 listki kaffiru ( suszone liście limonki )
- 1 limonka
- opakowanie makaronu ryżowego
- 1-2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 165 ml mleczka kokosowego
- pęczek kolendry
Mając wyżej wymienione składniki możemy zacząć tworzyć świetne
danie. Pikantność imbiru i pasty curry połączone z delikatnością krewetek, bambusa
i nutą cytrusową pozwoli wam zrobić idealnie zbalansowane danie, które zaskoczy
wszystkich swoim niecodziennym smakiem.
Zaczynamy od podsmażenia na łyżce oliwy cebulki pokrojonej w
dość drobną kostkę. Następnie dodajemy bardzo drobno posiekany imbir i zalewamy
wszystko wodą. Gdy nasza mieszanka się zagotuje wrzucamy krewetki, pędy
bambusa, listki kaffiru i gotujemy przez około 15 minut. Pozwoli nam to na
wydobycie smaku cytrusowego zawartego w liściach kaffiru. Następnie dodajemy
sos rybny i sojowy, dodajemy pastę curry. Tutaj uważajmy i dodawajmy stopniowo
pastę i zatrzymajmy się w momencie w którym uznamy że pikantność naszej zupy
jest wystarczająca. Całość uzupełniamy mleczkiem kokosowym. Ostatnim etapem będzie dodanie makaronu
ryżowego, który w kilka chwil będzie gotowy w naszej zupce.
Przystrajamy sporą ilością kolendry i możemy zajadać.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz