TAJSKA SOUP



ซุปไทย

Tajska zupa  - eksplozja smaku, będzie naszym kolejnym bohaterem w kulinarnym świecie Hani Mani. Inspiracją dla tego dalekowschodniego cudu smakowego była zupa tom yum, którą miałem okazję spróbować w jednym z hoteli w Białymstoku. 


Jak przystało na danie nie pochodzące z kraju kotleta i kapusty, musimy zapatrzeć się w kilka produktów ( dość drogich ), które jednak wystarczą nam na długą i mogą nam posłużyć w innych, ciekawych połączeniach kulinarnych. 


Co będziemy potrzebowali ( około 4 litry zupy ):

  • podstawą będą krewetki ( w moim przypadku były to krewetki mrożone tygrysie) ok 400 g
  • pół szklanki pędów bambusa
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru
  • 3-4 łyżeczki zielonej pasty curry ( robiłem również tę zupkę na czerwonej i efekt był świetny ).
  • 3-4 listki kaffiru ( suszone liście limonki )
  • 1 limonka
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • 1-2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 165 ml mleczka kokosowego
  • pęczek kolendry 


Mając wyżej wymienione składniki możemy zacząć tworzyć świetne danie. Pikantność imbiru i pasty curry połączone z delikatnością krewetek, bambusa i nutą cytrusową pozwoli wam zrobić idealnie zbalansowane danie, które zaskoczy wszystkich swoim niecodziennym smakiem.  


Zaczynamy od podsmażenia na łyżce oliwy cebulki pokrojonej w dość drobną kostkę. Następnie dodajemy bardzo drobno posiekany imbir i zalewamy wszystko wodą. Gdy nasza mieszanka się zagotuje wrzucamy krewetki, pędy bambusa, listki kaffiru i gotujemy przez około 15 minut. Pozwoli nam to na wydobycie smaku cytrusowego zawartego w liściach kaffiru. Następnie dodajemy sos rybny i sojowy, dodajemy pastę curry. Tutaj uważajmy i dodawajmy stopniowo pastę i zatrzymajmy się w momencie w którym uznamy że pikantność naszej zupy jest wystarczająca. Całość uzupełniamy mleczkiem kokosowym.  Ostatnim etapem będzie dodanie makaronu ryżowego, który w kilka chwil będzie gotowy w naszej zupce. 


Przystrajamy sporą ilością kolendry i możemy zajadać. 




SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz