Danie to dość często pojawia się w naszym menu nie tylko w
takiej jak dzisiaj odsłonie, ale również w kilku innych m.in. z łososiem, ale o
tym w przyszłości a teraz skupmy się na naszym risotto z kurczakiem.
Składniki – mówimy tutaj o porcji dla 3 osób, albo 2 bardzo
głodnych :):
- 300 g ryżu risotto ( oczywiście możecie kupić każdy inny rodzaj ale moim zdaniem ten do tego dania jest po prostu najlepszy )
- 1 cebula
- 1 mały słoik pomidorów suszonych
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina ( może być czerwone – uzyskamy ciemniejszy kolor potrawy )
- 1 duża pierś z kurczaka
- Sól, pieprz,
- 2 łyżeczki curry
- Natka pietruszki
- Szczypiorek
- 1,5 litry bulionu np. drobiowego ( dla tych którzy cenią swój czas polecam rozpuścić kostkę rosołową :))
Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w kostkę i przyprawiamy ją solą
i pieprzem. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju. Podsmażamy kurczaka przez
kilka chwili pamiętając aby nie za mocno go zrumienić. Po to aby później
przyjął smak naszego risotto. Odkładamy kurczaka aby sobie odpoczął a my do tej
samej patelni ( broń się przed jej umyciem !! – smak ) wrzucamy drobno
posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz pomidory .
Po chwili podsmażenia, gdzie
zauważymy że nasza cebula lekko zmienia kolor dodajemy ryż. Ryż risotto ma to
do siebie, że bardzo dobrze chłonie smak. Podsmażamy do na patelni aż wchłonie
całość pozostałego na niej tłuszczu. Gdy zobaczymy, że ryż lekko przywiera nam
do dna patelni dodajemy wino i podkręcamy ogień. Gdy alkohol nam wyparuje
pomału sukcesywnie dodajemy do naszego risotto bulionu. Czas na przyprawę
curry. Nada ona potrawie super smak i kolor.
Dodajemy naszego podsmażonego
kurczaka. Pamiętajmy o mieszaniu naszego ryżu i stopniowym uzupełnianiu potrawy
bulionem. Nie rozgotujcie ryżu bo zrobi się wam papka. Przy końcu gotowania
dodajcie natkę oraz szczypiorek.
Pozostaje jeszcze kwestia zagęszczenia ( jak ktoś lubi )
risotta. Standardowo jest to kawałek masła, ale w moim przypadku jest to duża
łyżka serka bielucha light.
Gotowe danie serwujemy w miseczce.
Dobra rada aby do smażenia kurczaka użyć oleju z suszonych
pomidorów.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz