Weekendowy poranek, więcej czasu niż w tygodniu … i kolejna inspiracja
tym bardziej śniadaniowa. Jajka w koszulce z sosem holenderskim. Bardzo proste
danie a zaskoczy przy porannym śniadanku i nie tylko.
Składniki ( dla 2 osób ):
- 2 jajka
- kilka plastrów boczku lub szybki,
- 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa
- szczypiorek
- ocet
Sos holenderski:
- 2 żółtka
- 50g masła
- szczypta białego pieprzu
- sok z cytryny
Zaczynamy od zagotowania wody w której będziemy gotować
nasze jajka. Do gotującej się wody wlewamy 50 ml octu ( na 1,5 l wody ). W tym czasie
rozbijamy jajko do szklanki. Pozwoli nam to łatwiej przelać całe jajko do wody z
octem. Wodę mieszamy w garnku i wlewamy jajko. Gotujemy 3-4 minuty. Następnie wyciągamy
jajko z wody i przelewamy zimną wodą.
Boczek, kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni. Na wytopionym tłuszczu kładziemy
kromkę i robimy chrupiąca grzankę.
Pozostaje kwestia sosu holenderskiego. Obijamy żółtka z
sokiem z cytryny i pieprzem. Masło roztapiamy w rondelku. Po chwili odpoczynku
pomału wlewamy do żółtek cały czas energicznie mieszając trzepaczką aż do
powstania idealnej kremowej emulsji.
Pozostaje kwestia ułożenia całości i delektowania się
pysznym smakiem.
o Cię w dupę! (przepraszam za zwrot!) JAK TO PYCHA WYGLĄDA! O kurde! Mam pełną buzię śliny! Teraz będę musiała coś zjeść!
OdpowiedzUsuń