sobota, 24 maja 2014

JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU

Weekendowy poranek, więcej czasu niż w tygodniu … i kolejna inspiracja tym bardziej śniadaniowa. Jajka w koszulce z sosem holenderskim. Bardzo proste danie a zaskoczy przy porannym śniadanku i nie tylko. 

Składniki ( dla 2 osób ):
  • 2 jajka
  • kilka plastrów boczku lub szybki,
  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa
  • szczypiorek
  • ocet
Sos holenderski:
  • 2 żółtka
  • 50g masła
  • szczypta białego pieprzu
  • sok z cytryny
 Zaczynamy od zagotowania wody w której będziemy gotować nasze jajka. Do gotującej się wody wlewamy 50 ml octu ( na 1,5 l wody ). W tym czasie rozbijamy jajko do szklanki. Pozwoli nam to łatwiej przelać całe jajko do wody z octem. Wodę mieszamy w garnku i wlewamy jajko. Gotujemy 3-4 minuty. Następnie wyciągamy jajko z wody i przelewamy  zimną wodą. Boczek, kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni. Na wytopionym tłuszczu kładziemy kromkę i robimy chrupiąca grzankę. 

Pozostaje kwestia sosu holenderskiego. Obijamy żółtka z sokiem z cytryny i pieprzem. Masło roztapiamy w rondelku. Po chwili odpoczynku pomału wlewamy do żółtek cały czas energicznie mieszając trzepaczką aż do powstania idealnej kremowej emulsji. 

Pozostaje kwestia ułożenia całości i delektowania się pysznym smakiem.


1 komentarz:

  1. o Cię w dupę! (przepraszam za zwrot!) JAK TO PYCHA WYGLĄDA! O kurde! Mam pełną buzię śliny! Teraz będę musiała coś zjeść!

    OdpowiedzUsuń